Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w zasadzie lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że olśni ono głębią smaku oraz aromatu.