Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film