Meandry kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne ceremoniały, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczywistości wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest pyszna i sycąca.